Ingrediente

2,5 kg de maruntaie proaspătă de porc, inclusiv ficat, rinichi, inimă, splină și plămâni

500 g carne de porc grasă (fleică)

1 lingură de boabe de piper

3 foi de dafin

6 căței de usturoi

200 g grăsime de porc

300 g orez

6 cepe mari

1 lingură de piper măcinat

1 lingură de nucșoară pudră

1 lingură de cimbru uscat

1 lingură de maghiran uscat 2-3 linguri de sare

Mațe de oaie sărate subțiri

Mod de preparare

Pentru a începe, curățați meticulos maruntaiele de porc, îndepărtând zgarciurile și având grijă să eliminați fierea de pe ficat. Rinichii trebuie să fie tăiați în două, curățiți bine și spălați în mai multe ape. Pentru a îndepărta sângele, puteți lăsa organele în apă rece timp de 30 de minute, schimbând apa de 2-3 ori. În același timp, puneți matele să se desareze în apă rece.

După ce ați scurs apa de pe organe, puneți-le la fiert într-o oală mare de 30 de litri, împreună cu carnea grasă. Curățați și tocați ceapa și usturoiul, iar apoi adăugați aromă folosind foi de dafin, boabe de piper și usturoi. Fără a săra pentru a evita întărirea ficatului, lăsați organele să fiarbă timp de 20 de minute. Testați ficatul pentru fiere și scoateți-l când nu mai iese sânge din el.

Restul maruntaielor trebuie să fie lăsate să fiarbă până când sunt pătrunse complet. După ce sunt fierte, scoateți-le din oală și lăsați-le să se răcească afară, într-un loc sigur. Păstrați apa în care au fiert organele.

Într-o cratiță teflonată, topiți grăsimea de porc și îndepărtați jumările rezultate. Adăugați ceapa tocată și prăjiți-o până devine sticloasă, apoi adăugați orezul și zeama în care au fiert organele. Sărați

și fierbeți orezul sub capac, la foc mic, până când obține o consistență tare. Maruntaiele fierte, carnea și celelalte cepe se taie bucăți și se toacă. Într-un vas incapabil, omogenizați compoziția și adăugați mirodeniile: piper, nucșoară, cimbru și maghiran. Ajustați gustul și adăugați orezul.

Montați tubul special pentru formarea cartabosilor la mașina de tocat. Ungeți tubul cu puțină untură și începeți umplerea cartabosilor. Aveți nevoie de două persoane pentru această operațiune: una alimentează mașina de tocat cu materie primă și invarte manivela, iar cealaltă pregătește matul și supraveghează umplerea.

Cartabosii se pot lega cu sfoară la capete și la distanță de 15-20 cm. Puneți oala cu zeama pe foc fără să clocotească și scufundați bucățile de cartabos în apă fierbinte pentru câteva minute. După fierbere, lăsați bucățile de cartabosi să se zvânte pe o coadă de mătură sau pe o coadă de lingură de lemn mai mare. Serviți cartabosii după ce s-au răcit. Poftă bună!